Bosna

I ne samo Bosna... Nego i šire, jer se osjećam građaninom cijele regije, može se slobodno reći Jugoslavenom...

22.03.2009.

Политикин Забавник, 2. дио

Невјероватна ствар се десила тик након мог писања о Политикином Забавнику. Наиме, назвао ме лично Зеферино Граси, главни и одговорни уредник Забавника, након што сам му послао мејл у којем сам питао могу ли ми послати пдф верзију јубиларног броја. Човјек ме је чистим београдским нагласком питао "да ли ћете се љутити ако вам пошаљемо штампану верзију?". И наравно, Забавник из 27. фебруара је стигао за само три дана, насловљен на моје име, с правом адресом и печатом фирме "Политика".

Читајући Забавник, врло се лако вратити у неко сретније доба. Додуше, како коме, али нама који смо из рата изашли бар десет пута сиромашнији, то су дефинитивно била сретнија времена. И дан-данас, напамет  знам стрип Паје Патка, који сам прочитао 1989. године у XY броју Забавника, а гласио је овако:
Улази Паја у кућу и урла "Рајо, Гајо, Влајо... Имам за вас једну епохалну вијест", а сестрићи онако повезивајући једни друге (као што само близанци раде) упиташе збуњено, "о чему је ријеч, ујка Пајо?". "Ујка Паја вам се жени, тако да ће вам ујна Пата постати права ујна". Наредна сцена је код деда Баје, којег би у Хрватској данас назвали "ујак Тврдица". Пајо моли за посудбу од 500 долара, а деда Баја неће ни да чује, тако да се свадба отказује до даљњег. Пата наравно крма до неба, а на посљедњој слици су сестрићи и деда Баја, који им говори како је то учинио за његово добро, јер "ко би га онда трпио да посуђује за двоје".

Елем, Дизнијевих стрипова више нема, али остао је Хогар Страшни и уведен је Гарфилд, па ћу с читаоцем подијелити Хогара из броја 2980, који је изашао 20. марта 2009.Сада кад смо прочитали Хогара, можемо прећи и на неко "научније" штиво. Да ли сте знали да нпр. укупна маса свих мрава на свијету прелази укупну масу свих људи? Или да је језик најјачи људски орган? Или да лептири имају чуло окуса на ногама? Или да крава може ходати уз, али не и низ степенице? Или да човјек у просјеку изговори 5.000 ријечи дневно?

Ја ништа од овога нисам знао, осим што сам претпостављао за језик, јер сам то вјероватно негдје начуо, али да нисам купио Забавник, остао бих ускраћен за ове информације. Будући да Забавник излази петком, након џуме се увијек нађем са својим пријатељима који џуму практикују, и онда уживамо уз Забавник у једном од "муминских" мјеста. Нађе се, ту и тамо, покоји мрски поглед, којем није јасно зашто читамо "мрске, влашко-комуњарске новине", па таман оне биле и за дјецу, али се не обазиремо, него настављамо с читањем.

Да ли сте, затим, знали историјат воћке коју сви волимо, јабуке? Текст под називом "Јабука здравља и греха" говори о јабуци у умјетности, јабуци у другим изразима, јабуци у митовима, јабуци у бајкама, јабуци у Адамовом грлу, итд. Каже овако... Вјештица нуди Сњежани отровну јабуку, након које она пада у кому и једино је пољубац принца може пробудити. Херкул краде у врту мудрости златне јабуке које доносе бемсртност. Парис је добио задатак да изабере најљепшу богињу којој ће дати "јабуку раздора". Велика Јабука је друго име за Њујорк, којим су се у жаргону служили љубитељи и извођачи џеза тридесетих година прошлог вијека. И тако даље.Ипак, вратићу се у реалност, па ћу прочитати недјељни коментар (из бошњачки-освијештеног аваза, намјерно пишем малим словима) који јасно каже, "ко не мисли овако клевеће и лаже". Људи без калибра и без идеје, уфуравају нам истине црно-бијеле. Инвестиције су пробиле плафон, троше се кредити, свуда много параноје и сви су до грла у кризи. А ми бисмо хтјели да будемо центар свијета, кинески синдром за многа љета. А ја, ја немам дара, забрањено је да се одговара. Шљакери данас живе мирно као бубрег у лоју, нико их не дира док стоички дрмају лозу. Моја мала никад није била у џамбо џету, не пада јој на памет, она држи дијету. Клинци зуре у ТВ и то по цијели дан, очи су им четвртасте к'о екран.

Можда је и боље да Политикин Забавник остане нешто из сретнијег доба, што би Миљенко Јерговић рекао, "из неке друге повијести". Тако ће нам сигурно остати у лијепој успомени. Иначе ће нам аваз одмах рећи како је то небошњачка новина, и ето ти белаја.

Bosna
<< 03/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Фаворити

Контакт
smetljarnik(at)yahoo.com

Блогери вриједни пажње

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
156583

Powered by Blogger.ba